InfoPath – Bereken het kwartaal van een fiscaal jaar

In InfoPath kan je met behulp van berekende velden samen met de functies mod() en floor() het kwartaal van een fiscaal jaar berekenen op basis van een bepaalde datum. De berekening gaat ervan uit dat het fiscale jaar begint op de eerste van de maand.

Voorbeeld formulier

Volg de volgende stappen om een voorbeeld formulier te maken om de techniek van het genereren en weergeven van de fiscale kwartaal aan te tonen:

  1. Maak een nieuw leeg InfoPath formulier
  2. Voeg een nieuwe veld toe In het taakvenster Gegevenbron
   • naam: kwartaal
   • type: Whole Number
  3. Voeg een nieuwe regel toe aan de ‘Formulier laden’ met de conditie
   Kwartaal is leeg
  4. Zet de waarde van kwartaal met de volgende formule
   floor(((number(substring(today(); 6; 2)) + 11) / 3) mod 4) + 1
  5. Voeg een berekend veld toe aan het formulier
  6. Gebruik onderstaand expressie voor de berekening:
   substring("Jan-MarApr-JunJul-SepOct-Dec", (my:Kwartaal - 1) * 7 + 1, 7)
  7. Bekijk het formulier

De tekst voor het kwartaal op basis van de huidige maand wordt getoond. Op het moment van schrijven van dit artikel, zou je Jul-Sep moeten zien.

De formule instellen voor een ander start maand

Als je het fiscaal jaar wilt laten beginnen met een andere startmaand dan januari, kan de formule eenvoudig worden aangepast. In de formule wordt het getal 11 gebruikt om de berekening van de eerste maand uit te voeren. Verander dit getal om een andere beginmaand te selecteren. Wil je februari als beginmaand, verander het getal dan naar 10. Voor maart wordt dit 9, en zo verder tot je bij 0 bent voor december.

De bijbehorende berekende waarde moet dan ook worden aangepast. Voor beginmaand februari moet dit zijn: "feb-AprMay-JulAug-OctNov-Jan" voor een fiscaal jaar dat begint in februari, en zo verder naar "Dec-FebMar-MayJun-AugSep-november" voor een fiscaal jaar dat begint in december.