WSUS Offline Update

Het Duitse computermagazine c’t heeft lange tijd een programma met de naam Offline Update-tool uitgebracht. Met deze tool kunnen updates voor de verschillende Windows versies en Office Suites worden gedownload en bewaard cq op CD of DVD worden gezet. Het moge helder zijn dat dit erg handig wanneer je een systeem van de laatste updates moet voorzien, waarvan de internet verbinding de wensen over laat. Het programma dat ondertussen omgedoopt is tot WSUS Offline Update, is ondertussen toe aan versie 6.9 en wordt nog steeds onder GNU GPL licentie verspreid.

Aan het programma is ondertussen uiteraard ondersteuning toegevoegd voor het downloaden van Windows 7 updates. Verder, zo valt uit de release notes te lezen zal dit de laatste versie zijn waarmee voor Windows 2000 updates kunnen worden binnen gehaald. Dit laatste zal echter ongetwijfeld als oorzaak hebben dat Microsoft dit jaar reeds gestopt is met het bieden van ondersteuning op dit product.

De interface is nog steeds kinderlijk eenvoudig te doorgronden en gebruiken. Er zijn drie tabbladen: “Operating systems”, “Office Suites” en “Legacy systems”. Door op het laatste tabblad te klikken kunnen nu dus nog updates worden binnen gehaald voor Windows 2000. De tool die alles bij elkaar nog geen 5 MB in neemt op je schijf, heeft ondertussen als extra optie ook de mogelijkheid om het systeem automatisch af te sluiten wanneer het binnenhalen van updates voltooid is. Erg handig wanneer het ding ‘s nachts zijn ding laat doen.

Al met al blijft WSUS Offline Update een echte aanrader, voor iedereen die geconfronteerd wordt met het updaten van systemen die niet of in elk geval over een trage internet verbinding beschikken. Ook binnen een klein netwerk kan de tool uitkomst bieden.

Gerelateerde links:
Download WSUS Offline Update